Ría för ría
Eftersom vi blivit så otroligt förtjusta i Galicien tänkte vi skriva vår egna lilla seglingsguide. Vi brukar tjata på alla långseglare som ska åt det här hållet att inte slarva förbi detta fantastiska seglingsområde. Många stannar tyvärr bara till i A Coruña, som visserligen är en fin och trevlig stad på alla sätt, för att bunkra. Här finns mycket mer att se och vi hoppas att vi kan inspirera någon att ge det en chans på vägen mot ännu mer avlägsna mål – eller varför inte göra som oss och stanna här!
I bloggen finns en hel del texter om Galicien utan någon särskild systematik men förhoppningsvis är de mer personliga och ger en känsla för vad vi upplever. Om man klickar på fliken Länder och markerar Spanien när man är inne på bloggen så finns alla inlägg samlade.
Här gör vi en mer systematisk genomgång av alla rior, ankringar och gästhamnar vi besökt (vilket verkligen inte är alla) och komplettera vart efter vi hittar nya platser. Tanken är att skriva för båtfolk om sådant som kan vara bra att veta om man seglar hit. Här skriver vi kortfattat, men som sagt, leta runt bland blogginläggen så finns det mer att läsa och också fler bilder. Det går ju faktiskt att ta sig hit landvägen också, och då kanske det finns något av intresse här även om vi mest skriver med tanke på seglare. Vi tar förstås gärna emot kompletteringar och rättningar.
Vår lilla genomgång ersätter verkligen inte seglingsguider. Vi har stor glädje av Imray´s guide ”Atlantic Spain and Portugal” och en del hamnar och ankringar finns också beskrivna i Reeds Almanac. Om man hittar en ankring via en bra seglingsguide sparar man in priset på en eller två nätter man slipper ligga i en marina. Det är lätt att ligga på svaj i Galicien – bra hållbottnar, lagom djup på stora områden, skyddat för dyning, lätt att ta jollen i land – vi har inte draggat en enda gång (hittills…).
När ni kommer hit får ni gärna kontakta oss för mer tips. Om vi fortfarande är kvar kan vi ju ses också!
NYTT: Längst ner finns vår artikel i OSK:s tidning Oceanseglare nr 3-2021!
Ría de Viveiro
Det här var vår första kontakt med Galicien år 2009 och vi hamnade rakt in i en folkmusikfest, därför känner vi lite extra för den här platsen. Man kan ankra i skydd av den lilla ön Insula d`Area i inloppet till rian men se upp för fiskeredskap.
Ankring finns även utanför sandstranden längst in mot staden. Fin stad med typiska galiciska vita balkonger utanför fasaderna. Finns också en marina i floden, nära affär, men där låg inte vi.
Ría de Barquero
Vicedo
Ankring utanför liten by. Vacker ria med fin natur och bebyggelse. Det är nog inte många utländska båtar som hittar till den här lilla rian.
Ría de Cedeira
Skyddad ankring utanför liten mysig stad. Flytbrygga att förtöja jollen vid, för övrigt ingen service för gästande båtar. Fin natur och vandringar runt staden. Dagsvandring till klostret San Andres de Teixido och många andra fina platser tex fyren vid inloppet med fantastisk utsikt. Charmigt bibliotek med svagt wifi.
Ría de Ares
Ares
Bra och skyddad ankring, jollen kan dras upp på sjösättningsramp i centrum. Turistort men bara inhemsk turism vad vi kan se. Fin strandpromenad med många restauranger. Bibliotek med internet.
Sada
Här låg vi i den stora och välskötta marinan. Möjligheter att ta upp båten, men vi var för djupgående för deras sling och trots att vi lämnat alla uppgifter upptäcktes det inte förrän vi var halvvägs upp. Flera båttillbehörsbutiker och verkstäder. Stor stad med allt man behöver. Kan vara alternativ till A Coruna.
Ría de la Coruña
Ensenada de Mera
Precis i inloppet till rian, på östra sidan, kan man ankra upp om man inte vill gå direkt in till gästhamnarna i A Coruña. Svallen letar sig lätt in i viken men är skyddad för NO-O.
A Coruña
Här finns två gästhamnar, vi låg i Marina Real mitt inne i stan, här får OSK-båtar rabatt. Vi låg längst ut mot inloppet och det var en del svall, främst från fiskebåtarna som går ut och in i hamnen. Det finns flera båttillbehörsbutiker. Väldigt fin stadskärna med traditionella hus, massor av offentlig konst längs promenadstråket runt hela staden, bra tapasresturanger, flera konstmuseer, IKEA, större matbutiker ligger en bit från marinan.
Ría de Corme
I den här rian kan man söka skydd för nordliga vindar i Corme och för sydliga i Laxe. Vi ankrade upp i Corme över natten men gick inte iland.
Ría de Camariñas
Båda gångerna vi är här ankrade vi upp mot skogen öster om Camariñas. Vid sydlig vind kan man få skydd i Muxia. Tog cyklarna iland och åker inåt landet och genom små byar, fint och mysigt. Vi åker inte in till själva Camariñas.
Finisterre eller Fisterra
Varför seglar vi? Kanske för att komma till världens ände och här är den! En del av dem som följer de stora pilgrimsvandringarna som har sitt mål i Santiago de Compostella fortsätter ända ut till havet och slutar vid Spaniens västligaste punkt, men vi seglar ju hit.
Liksom på nästan alla andra ställen i Galicien kan man ankra upp vid en strand. Här finns också en alldeles gratis flytbrygga, men utan service förutom en riktigt bra brygga med seriösa pollare och eventuellt också vatten vid någon av tapparna. Vi har sett en del kommentarer om att det är stökigt med alla fiskebåtar som åker ut och in i hamnen och orsakar svall, vi har inget problem med det utan tycker att alla är hänsynstagande. Det finns bara ca åtta platser, och de på insidan är bäst, så kom om möjligt mitt på dagen när några lämnat och nya båtar ännu inte kommit. Annars finns det bra ankring vid stranden i närheten eller mer skyddat i Sandiñero.
I staden finns ett par supermarkets, många restauranger och mängder av hostels för vandrare som ger en särskild atmosfär, men det finns också kvarter lite längre från hamnen som ser ut att vara permanentbostäder med odlingar och familjer så som vi är vana från andra byar.
Om ni stannar till här så missa inte att gå till fyren Cabo Finisterre eller stranden Mar do Fóra ut mot havet.
Ensenada de Sardiñeiro
Kanske den finaste lilla byn vi besökt med skyddad ankring för nordliga och västliga svall. Mindre matbutik.
Ría de Muros
Ensenada de San Francisco
Ankring utanför strand med turisthotell. Här finns inte mycket av intresse annat än den långa fina sandstranden.
Muros
Här finns en marina men man kan också ankra precis utanför marinan eller på norra sidan av viken. Fantastiskt fin stad med trånga vindlande gränder, restauranger, en stor och bra mataffär en bit från centrum och ett par mindre närmare marinan, cykelbutik där vi fixade punka.
Ensenada de Bornalle
Skyddad och lugn ankring i sjölä av musselodlingar. Fin sandstrand med duschar! Ett litet bageri som också har annat till försäljning, vi köpte druvbröd som såg trist ut men var supergott! Cykelavstånd till Muros.
Corrubedo
Vid lugnt väder och om det bara är lite svall utifrån Atlanten kan man passa på att gå in till den här viken. Fin gammal by med en matbutik, några restauranger i närheten av fiskehamnen och så en vidsträckt strand som är klassad som nationalpark.
Ría de Arousa
Isla Sálvora
Ö som liksom Ons och Cies är naturreservat man måste söka tillstånd för att besöka. Än så länge har vi inte gått iland utan bara lagt ett lunchankare och beundrat ön från håll. I vår pilotbok står det att man inte bör ligga här över natten.
Praia da Corna
Vi ankrar utanför stranden, nära stenarna och grunden i väster, i skydd för allt utom sydliga vindar. Här finns inga hus eller service, bara en lång sandstrand, klippor och skog. Behöver man handla kan man gå norrut till Pobra do Caramiñal där det finns flera större affärer eller söderut till den lilla charmiga byn Palmeira med mer begränsade livsmedelsbutiker men en riktigt bra järnaffär. Är man beredd på en längre promenad eller en cykeltur finns staden Ribeira med ett större utbud längre söderut i rian.
Pobra do Caramiñal
Ankring utanför marinan med skydd för de flesta vindar. Wifi i marinan/hamnkrogen når ut till ankringen (Nät: MARINA_POBRA, lösenord: www.muport.es). Hamnkapten gav okej till att lämna jollen vid flytbrygga inne i marinan. Välbevarad stad med många gamla och fina hus. Vandring upp i bergen till små vattenfall och dammar där man kan ta ett sötvattendopp mm (Piscinas Naturalis), Fina stigar genom skogen ut på udden öster om staden med många stora och små stränder. Bra affärer nära stranden. Har har vi varit vid flera högtider; i mitten på september en stor kyrklig högtid som vi inte vet namnet på, långfredagen med parader sent på kvällen och den Galiciska litteraturdagen den 17 maj som är en lokal helgdag med många aktiviteter.
Escarabote
Här finns en martina men också en lång och långrund sandstrand man kan ankra utanför. Okey att lämna jollen vid bevakad flytbrygga i hamnen. Det är nära till Boiro där det finns större affärer
Boiro
Ankring utanför en långgrund strand. Nära högvatten kan man dra upp jollen på den välbesökta badstranden, här finns badvakter, glasskiosker, toaletter, sopsortering och sötvattenduschar. Ovanför stranden ligger en stad med flera stora mataffärer och fina parker.
Puerto de Cruz
Välskött och trygg gästhamn finns här men man kan också ankra i skydd för alla nordliga vindar utanför sandstrand öster om staden. Ett par mindre mataffärer och två marinbutiker finns i den lilla staden. Vi har gjort flera fina vandringar här. En finns på Wikiloc.
Rianxo
Mysig liten stad som ligger lite avsides i rian men som vi verkligen kan rekommendera. Här ankrade vi utanför en lång strand söder om staden med skydd för nordliga vindar. Det är mycket långgrunt så man hamnar långt ut. På stranden finns staket att låsa fast jollen i. Gästhamnen har vi inte legat i och inte hört något bra om, men det går säkert att ta jollen dit från ankringen om man inte vill bära upp på stranden. Staden har välbevarade gamla kvarter, mycket offentlig konst och väggmålningar, och som de flesta andra samhällen, ett litet museum om havet (men det här tyckte vi var ovanligt fint) och nära till naturen med fina vandringsleder, vi kom så högt upp att vi såg hela rían och följde sedan floden Te ner till havet. Väljer man att följa stranden åt öster finns det flera fina badstränder, en med bar.
Vid vårt besök i juni 2022 gick vi på längs Floden Te i fyra kilometer, hela tiden i fin lummig natur. Innan vi vände tog vi en öl på tavernan, då ingick en liten skål med gryta, allt för € 1,80 och en fräsch toalett – vad mer kan man begära?
Cortegada
Det här är en av de fyra öarna som ingår i Illas Atlanticas de Galicia. Man ankrar i sundet mellan ön och byn Carill som ligger i inloppet till floden Ulla. Bra hållbotten men det blåste ganska rejält mellan bergen när vi låg där. Ön är liten och det finns bra stigar runt ön som man lätt går på någon timme. Det speciella är alla lagerträd som växer här (vi vågade inte plocka några blad eftersom det är en nationalpark). Det gick bra att lämna jollen vid turistbåtarnas flytbrygga trots skylt som sa motsatsen.
Vilagarcia
Vilagarica är den största staden i Ría de Arousa. Här stannar tåg från Madrid och det finns bra förbindelser med tex Santiago de Compostela, Pontevedra och Vigo. Här finns en riktigt stor och bra supermarket, Al Campo, en galleri/centro de comercial och många andra specialbutiker.
Vid våra första besök gjorde vi mest ärenden och drog sedan direkt vidare men senast hittade vi lite äldre och fina kvarter och framför allt en standpromenad som börjar vid marinan och går två kilometer åt nordväst längst stranden, hela vägen till den gamla fina byn Carril – vänd inte för tidigt – det blir bara finare ju närmare Carril ni kommer och väl där finns det många restauranger.
Gästhamnen är väl skyddad men på helgerna störs man ofta hög musik och festande. I augusti 2021 betalde vi €36 per natt (46 fot).
Illa de Arousa
Öns enda stad, eller by, San Xualián tränger ihop sig runt öns midja med en vik åt söder och en åt norr. Sedan alla de större musselbåtarna flyttade över till de nybyggda bryggorna vid Xufre finns lediga bojar som vi uppfattar är fria att använda, men vi väljer vårt eget ankare eftersom vi känner oss tryggare så. I nordlig vind ankrar vi i den södra viken och kan välja att ro in mot någon av ständerna eller in till stadskajen. I staden finns två supermarkets, en marknad, en järnaffär, en marinbutik, en tvättstuga med supersnabbt wifi, fina strandpromenader och många barer och restauranger.
Area Secada
Ankring utanför stranden i NW, Pta Caballo, restaurang i fyrhuset, vandringsleder och vägar runt hela halvön. Promenadavstånd till byn, två mindre mataffärer, bibliotek med bra wifi
På varvet Varadoiro do Xufre i byn tog vi upp Elin-Alida sommaren 2018 efter rekommendation från flera andra båtar och har även stått här i två och ett halvt år fram till 2021. Välskött och tryggt på trevligt familjeägt varv. Kan lyfta hur stora båtar som helst. Här finns möjlighet att få hjälp med det mesta, om inte personal finns på varvet kan de skaffa hantverkare utifrån. Man får också jobba med båten själv så mycket man vill men inte ta in externa hantverkare själv. Liten butik med verktyg, färg och annat finns på området.
Ankring öster om sydspetsen Punta Chastellas (långt ut från land därför att det är så långgrunt), naturreservat med stränder och vandringar, campingplatser
Cambados
Här ankrar vi utanför piren till Tragove Marina. Trots att det var en intensiv trafik av fiskebåtar ut och in i hamnen dygnet runt tyckte vi inte att vi blev särskilt störda. Vi drog upp jollen på en liten strand vid fiskefabrikerna norr om hamnen, rätt ofräscht och en bra bit att gå in till staden. Staden är väldigt fin med välbevarade gamla kvarter. Vi besöker regionens stora vinproducent Martin Codax för en guidad visning med provsmakning av vin.
O Grove
Ingen gästhamn i själva stan, i pilotboken står det om bojarna utanför hamnen som man kan använda men vi var där och försökte och de var märkta eller låg för nära andra båtar.
Stor skaldjursfestival, Festa do marisco, i början på oktober, 2018 den 4-14 oktober.
På östra sidan av halvön O Grove finns en liten ö med broförbindelse till fastlandet som heter Illa da Toxa (Isla Toja på spanska). Här finns flera stora lyxhotell, inhägnade villakvarter och en stor golfbana. Många trädgårdsmästare verkar jobba hårt med alla fantastiska trägårdar. Ön har haft turism i över 100 år men av äldre bebyggelse finns bara kyrkan kvar, den är helt täckt av skal från pilgrimsmusslor. Mitt på ön är en skog/park med en fin lekplats med flera ”hobit-hus”, mycket speciellt. Det går bra att ankra i sundet mellan Toxa och fastlandet och ta jollen till den mycket välordnade marinan. Vi var enda gästbåt när vi var där i oktober. Priset i lågsäsong var € 29 men i högsäsong € 61! Ön Toxa skiljer sig från det mesta vi sett här i Galicien men det är ganska intressant att se var många spanjorer själva väljer att semestra.
San Vicente do Mar
På sydsidan av O Grove-halvön finns den lilla marinan i San Vicente. Korta y-bommar gör att den nog bara funkar för båtar upp till ca 10 meter men det är bra ankring utanför om det inte är dyning från Atlanten som ju är nära. Vi var välkomna att ta jollen in till flytbryggan i marinan. Det verka finnas ett mycket starkt wi-fi runt hela hamnen som även nådde ut till ankringen men vi har inte lösenordet. Så här i slutet på säsongen när vi är här finns inga affärer öppna i byn. Otroligt vacker vandring längs kusten.
Ría de Pontevedra
Isla Ons
Naturreservat som kräver ankringstillstånd. Bojar vid byn, ankring vid stranden norr om byn. Ett par restauranger. Utställning som varit stängd när vi varit där, mindre affär i högsäsong. Fler bofasta och färre turister än på Cies, fin men inte lika spektakulär natur, bra vandringsleder.
Sanxenxo
Lyxig turiststad. Vi ankrade utanför stranden. Var lite roligt att dra upp jollen bland alla solbadande turister. Det mesta finns i staden, även en marinbutik som, när vi var där, mest sålde kläder.
Combarro
Här finns både ankring och välskött och trevlig marina (varning för att ligga på utsidan av yttre pontonen vid kraftiga svall utifrån rian då det kan det bli riktigt obehagligt där). Fantastiskt fin och välbevarad medeltida stad byggd på hälleberget med trånga gränder och vinodlingar, men var beredd på att det är mycket turister. Härifrån kan man ta bussen till regionhuvudstaden Pontevedra. Väl värt ett besök med mycket vacker och välbevarad stadskärna, stort konstmuseum. Ska man ta båten in till Pontevedra måste man ha motorbåt eller ta ner masten.
Bueu
Bra ankring vid sydlig vind. Rätt mycket fiskebåtar och färjor så en del svall. Bra mataffärer och bageri. Museum med fiskeri, sjöfart och hantverksinriktning.
Ría de Aldan
I Ria de Pontevedras södra mynning finns en djup vik, öppen mot norr, som i sig är en egen ria. Här finns flera möjliga ankringsplatser med skydd från sydliga vindriktningar. Vi har ankrat utanför Praya Area Brava på nordvästra sidan av viken. För att undvika grunden i inloppet seglade vi in mellan musselflottar mot den långa sandstranden. Det är bra hållbotten över sand. På ca sex meters djup ligger man ganska nära stranden så att det inte blir så långt att ro när man vill iland. Vi var här i början av maj och då fanns det duschar igång på stranden och soptunnor, men toaletterna var låsta.
På halvön in till byn Aldan längst in i viken finns det tre affärer, den närmaste ligger en dryg kilometer ifrån stranden men den har vi inte besökt, i O Igrexario en kilometer längre bort finns en för omständigheterna välsorterad mataffär med delikatessdiskar och det mesta man behöver. Strax därefter finns affären i O Hio där vi handlat när vi legat i Barra på Vigosidan av halvön. Inne i byn Aldan finns det ingen ordentlig supermarket men många restauranger och är man sportintresserad så kan det vara av intresse att två olympiska mästare i kanot kommer ifrån den här lilla byn.
Vi har vandrat både norrut och söderut och här finns små byar med traditionella byggnader omväxlande med nybyggda lyxvillor, naturen är hela tiden nära med fina små stränder och eukalyptusskogar. (Maj 2022).
Ría de Vigo
I Ria de Vigo finns det trafiksepareringszoner som leder in mot Vigo både från norr och söder. Säkrast att korsa dessa vinkelrätt. VI har blivit uppropade av Vigo Radio om att göra så redan innan vi hunnit fram till zonen.
Islas Cies
Naturreservat där man behöver samma ankringstillstånd som för Illa Ons. Stigar som man måste följa för att inte förstöra den ömtåliga naturen, många spektakulära och natursköna platser, fina stränder, två restauranger. Under högsäsong ska det även finnas en liten affär. Det helt öppna och gratis wifi som fanns vid restauranterna som även nådde ut till ankringen finns tyvärr inte kvar 2022
Enligt parkvakterna på ön är det tillåtet att ankra vid den södra ön och ta jollen till stranden, men man får inte lämna stranden och gå in på ön. Det står lite olika om detta i pilotböcker och ankringstillståndet. (Uppdaterat maj 2022).´
Ensenada de Barra
Ankring utanför nakenstrand, lätt att ankra upp även i mörker men om dyningen går in i viken kan det vara svårt att ta sig iland med jollen. Ingen service, toaletter eller soptunnor utmed stranden. I högsäsong öppnar en liten servering och det finns toaletter allra längst österut in mot bebyggelsen. 20 minuters vandring till O Hio där det finns affär och resturang. Vandring till Dunon med utkiksplatser och arkeologiska utgrävningar
Ensenada de San Simon
Innanför den höga motorvägsbron finns en grund och skyddad vik
Marina i San Adrian, billigt och bra, man kan också ankra utanför den lokala marinan, mindre men ok affär, resturang vid marinan som ska vara bra men vi åt inte där. Ön Illa de San Simón har varit fångläger under Francotiden, kolerakolloni och karantän. Tror museet är värt ett besök, dock stängt på måndagar, alltså då vi var där.
Vigo
Galiciens största stad och den mest industrialiserade vi besökt i den här regionen. Det finns gamla och trevliga kvarter men det är mycket industri och tungt trafikerade leder. Söder om staden finns milslånga stränder och det finns också ett antal museer. Här är en trafikknut och man kan ta tåget till övriga Galicien, till Madrid eller söderut till Portugal. Sedan december 2021 går höghastighetstågen hit. Den stationen är gigantisk med massor av affärer, bio och restauranger. Det finns tre gästhamnar, en i centrum, en norr om staden och Marina Davila Sport i industrihamnen. Vi har bara legat i Marina Davila så de andra kan vi inte uttala oss om. Vintern 2021-2022 låg vi här i den södra hamnen och är nöjda med det. Vi har fått bra hjälp av mekaniker och personalen på marinan är alla väldigt trevliga och hjälpsamma. Det är långt in till stan och till affärer men med våra cyklar tar det bara fem minuter till den närmaste fina lilla stadsdelen Bouzas där det finns en marinabutik, en järnaffär, en mindre mataffär otaliga restauranger, en liten badstrand och en fin strandpromenad. (Uppdaterad maj 2022).
Baiona
Baiona har två marinor, men här går det utmärkt att ankra i den stora viken strax sydost om marinorna på 4-5 meter över sand. Det ända att se upp med är en uppgrundning/grund ca 100 meter rakt ut från marinan (finns i sjökortet men ingen utmärkning konstigt nog då den ligger ”mitt i vägen”). Ta jollen till muren längs strandgatan, trappan närmast marinan har har räcke att låsa fast i. Tvärs över gatan finns bra tvättstuga (ovanligt många program att välja på) med bra internet. Det går också att landa i något hörn på marinan (Porto Deportivo), grinden står öppen i alla fall på dagtid och ingen koll. Vi till och med smög in och tog en varmvattendusch (toa och duschar i i containrar utanför grinden. Stan känns lite sömnig såhär tidigt på säsongen och enligt Wikipedia ökar stan från 10 tusen till 50 tusen i augusti – men bara då. Borgen och gamla stan är givna mål, vill du få lite puls så gå upp till Mariastatyn för fin utsikt. (maj 2022)
Länkar
Lokal vädersida MeteoGalicia, finns även som app
https://spanientips.se? Guide till Spanien på svenska, där finns många tips om Galicien https://spanientips.se/galicien/
Guide om Galicien på engelska, Galicia Guide
Här söker ni ankringstillstånd för naturreservaten Illas Atlanticas de Galicia